Our history

1992

​A szervezők nem adták fel. Más jellegű összejövetelben kezdtek gondolkodni: piknikezni hívták a melegeket és a leszbikusokat. Az első Pink Pikniket az ELTE Meleg Akciócsapata, a Homeros Egyesület, a Lambda Budapest Baráti Társaság, a Mások szerkesztősége, a Miskolci Homeros és a Vándor Mások közösen szervezte meg, szeptember 13-án.

1993

Az első meleg tematikájú filmfesztiválnak a Toldi mozi adott helyet. A rendszerváltást követő években az esemény maga is szenzációnak számított, ahogyan a fesztiválok elődjeként számon tartott Pink Piknikek is. A november 26. és december 1. között, a Balázs Béla Stúdió által, Adele Eisenstein, az Amnesty International Magyarország elnökségi tagja szervezésében megrendezett Pink Week apropóját az AIDS világnapja adta. A filmek mellett konferenciát szerveztek az AIDS-ről, a melegek és a média viszonyáról és fáklyás felvonuláson emlékeztek az AIDS áldozataira.

A Pink Week programja a pride.hu-n

1997

A második melegfilmfesztiválra négy évet kellett várni. 1997 júniusában, a Hunnia moziban rendezték meg. Ugyancsak ebben az évben vonultak fel először a hazai melegek és leszbikusok a hagyományosnak számító Pink Piknik helyett, 1997. szeptember 6-án. A menet Capella Café-tól indult és a Duna korzón haladt végig a Vörösmarty térig.

Pálfi Balázs (önmagát „közbuzi”-ként meghatározó újságíró) a felvonulás elnevezése kapcsán elmondta: „nem a melegségünkre vagyunk büszkék, hanem arra, hogy immáron 1997-ben eljutottunk odáig, hogy felemeljük fejünket, felmutatva magunkat azt mondjuk: ’itt vagyunk, ilyenek vagyunk!’”

Haza hagyományok
Haza hagyományok
​Közel háromszáz meleg és leszbikus első ízben vonult fel Budapest utcáin – nem kis meglepetést okozva a főváros polgárainak. (És persze Gazsi, a Vándor Mások túravezetője sem gondolta volna, miután a Capella bejáratánál kezébe adtunk egy gazdátlanul heverő táblát a következő felirattal: „Buzinak lenni jó”, hogy következő héten a Magyar Narancs címlapjára kerül és ezzel mérföldeket lép előre a saját coming out-jában…)

Sisso, a Magyar Narancs munkatársa a rendszerváltás utáni időszak legvidámabb demonstrációjának, és „leggyorsabb futóhomoknak” nevezte az első budapesti Pride-ot. Valóban a „leggyorsabb futóhomok” voltunk, mert a zsigereinkben ott lévő félelem gyors menetelésre készetetett bennünket és ösztönösen úgy éreztük, hogy minél előbb vissza kell térnünk a Váci utcán keresztül, a Capella biztonságot nyújtó közegébe. Itt változatos programok (filmvetítések, író-olvasótalálkozó, kerekasztal beszélgetés) várták a felvonulókat.

1998

III. Magyar Meleg és Leszbikus Film- és Kulturális Fesztivál

Helyszín: Közép-európai Egyetem

A négynaposra bővült fesztivált ebben az évben a Közép-európai Egyetemen rendezték meg, és ettől az évtől vált a filmfesztiválok részévé a felvonulás. Több mint félezren vonultak föl zeneszóval, zászlókkal és transzparensekkel. Nem feledkezhetünk meg az első ellentüntetőnkről sem, aki „BUZI GO HOME” feliratú táblájával várta a menetelőket (évekkel később nyílt levélben kért elnézést az LMBT közösségtől). Az útvonal már jóval hosszabb volt az előző évinél. A CEU-tól (Közép-európai Egyetemtől) indult és a Bazilikát érintve a Kiskörúton, az Astorián, a Kossuth Lajos és a Váci utcán keresztül a Vörösmarty térre érkezett meg, ahol Halmai Gábor neves alkotmányjogász szólt a felvonulókhoz: a melegek számára csak azokat a jogkorlátozásokat tartotta elfogadhatónak, ami a heteroszexuálisok esetében is összeegyeztethető az alkotmányos renddel. Majd arról beszélt, hogy akkor nem lesz szükség melegek politizálására, ha a „meleg közösség tagjai is csak ülnek a kávéházban, és jól érzik magukat, ahelyett, hogy az utcán menetelnének a jogaikért”. Juhász Géza arról szólt a felvonulás végén, hogy „a való életünk minden percében is egyenjogú, teljes értékű polgároknak tartjuk magunkat. Nemcsak filmeket akarunk nézni a szerelem szabadságáról és szépségéről, hanem mi magunk is szeretni akarunk, szabadon és szépen.”

1999

IV. Meleg és Leszbikus Fesztivál, július 1–4.

Helyszín: Közép-európai Egyetem
Megnyitotta: Pető Iván – SZDSZ
A felvonulás útvonala: CEU - Zrínyi u. - Bajcsy Zs. út - Károly krt. - Kossuth L. u. - Váci u. - Vörösmarty tér

Ebben az évben is a Közép-európai Egyetemen gyűltek össze az LMBT közösség tagjai. A Háttér Társaság a Melegekért, a Lambda Budapest Meleg Baráti Társaság és a Labrisz Leszbikus Egyesület által szervezett, a CEU és a Fővárosi Önkormányzat által támogatott, csütörtöktől vasárnapig tartó fesztivál központi témáját az akkori kormány hamar elvetélt, a melegeket kirekesztő családpolitikai elképzelése adta.

A fesztivál során volt meleg képzőművészeti kiállítás, autóbuszos meleg városnézés, vitafórum arról, hogy lehet-e a homoszexualitásról beszélni az iskolai felvilágosítás során, rendeztünk Cinetripet a Rácz fürdőben. A nyitó buli az Angyal Bárban, a záró buli a Capellában került megrendezésre. A bemutatott filmek között volt A pap című alapmű, az Otthonom, Idaho, a Harvey Milk kora című dokumentumfilm vagy a Függőkert. A fesztivál ideje alatt a CEU-ban a melegséggel kapcsolatos hazai és külföldi szakkönyveket, albumokat és szépirodalmi kiadványokat lehetett megvásárolni. A felvonulók létszáma hasonló volt az előző évihez.

Ebben az évben az interneten is megjelent a fesztivál saját honlappal, a www.gaypride.hu címen.

2000

V. Meleg és Leszbikus Fesztivál, június 29. – július 2.

Helyszín: Trafó Kortárs Művészetek Háza
Megnyitotta: Rajk László – SZDSZ
A felvonulás útvonala: Olimpiai park – Parlament - Szabadság tér - Bank utca - Bajcsy Zs. út - Károly körút - Kossuth Lajos utca - Szabadsajtó út - Váci utca - Pesti Barnabás utca – Romkert

Vedd le az álarcot! - szólt az ez évi fesztivál jelszava. Erre rímelt számos fesztiválprogram, többek között a coming out-ról szóló műhelybeszélgetés. A fesztivál során olyan filmeket mutattunk be, mint az East palace, west palace, az Aimée & Jaguár, valamint Mundruczó Kornél: Nincsen nekem vágyam semmi című alkotása. Minden film előtt levetítésre került a Leszbikus Filmbizottság Mihez kezdjen 1 fiatal leszbikus a nagyvárosban? Kalauz kezdőknek című rövidfilmje. Pénteken Tolerancia Gálát rendeztünk, Zsazsa Tax vezetésével.

Július 1-én, szombaton került sor a Meleg Büszkeség Napi Felvonulásra. A felvonulás résztvevői a Kossuth térhez érve petíciót nyújtottak át a fesztivált szervező egyesületekkel közösen, valamint William Clintonnak, az Egyesült Államok elnökének nyilatkozatát adták át a Parlament képviselőinek. A felvonuláson több mint ezren vettek részt, az előző évhez képest jelentősen megnövekedett számmal. Végén szabadtéri műsor volt a Romkertnél. A felvonulás megszervezésében döntő részt vállalt a Capella Café: ők szervezték a záró bulit, ahol a Pa-Dö-Dö is fellépett, valamint az eddigiekhez képest a leglátványosabbá tették a felvonulást.

2001

VI. Meleg és Leszbikus Fesztivál, július 5–8.

Helyszín: Kultiplex
Megnyitotta: Tamás Gáspár Miklós (SZDSZ)
A felvonulás útvonala: Felvonulási tér - Andrássy út - József Attila u. - Eötvös tér - Vigadó téri hajóállomás

A hazai fesztiválok történetében az idei esztendő egyik újdonsága, hogy míg korábban a Lambda Budapest Meleg Baráti Társaság (Mások szerkesztősége), a Háttér Baráti Társaság a Melegekért, a Labrisz Leszbikus Egyesület és más szervezetek, csoportok, valamint magánszemélyek szervezték a rendezvényt, addig most a külön erre a célra alakult, és LMBT szervezetek által delegált tagokból álló Szivárvány Misszió Alapítvány a hivatalos programrendező.

A fesztivál központi helyszíne a Kultiplex volt. A filmfesztiválon 16 film került bemutatásra, egyebek mellett az Aimée & Jaguár, a Mentsd meg a pom-pomlányt!,a Tabu című japán film vagy a Watermelon Woman cymű alkotást, mely az első afro-amerikai leszbikus film.

A felvonulás útvonala megváltozott ez évtől – és azután több évben is – a menet a Felvonulási tér Műcsarnok mögötti részéről indult. A Vigadó térnél két összekapcsolt hajó várta a felvonulókat késő délutáni hajózásra, és az ún. Jungle Party-ra indulókat. A Pride-ot Alan Reiff , az Interpride elnöke és a World Pride Bizottság társelnöke nyitotta meg (Reiff a 4. New York-i 1,5 milliós felvonulás rendezője is volt).

Mivel a felvonulás a Hősök terét érintette, olyan jobboldali, ill. szélsőjobboldali csoportok – a Magyar Politikai Foglyok Szövetségétől az Igazolt Magyar Szabadságharcosok Világszövetségéig – kérte a Budapesti Rendőrkapitányságtól a felvonulás betiltását. Abból a nyilvános vitából, amely a Hősök terét érintő Pride kiváltott, nem maradt ki a Magyar Katolikus Püspöki Kar, illetve a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa sem.

2002

VII. Meleg és Leszbikus Fesztivál, június 27–30.

Helyszín: Gutenberg Művelődési Otthon
Megnyitotta: Demszky Gábor – Budapest főpolgármestere (SZDSZ)
A felvonulás útvonala: Felvonulási tér - Andrássy út – Deák tér – Károly körút – Astoria – Kossuth L. u. – Erzsébet híd - Tabán

Hazai hagyományok
Hazai hagyományok
Hosszas várakozás után, a 2002-es választások évében Demszky Gábor főpolgármester nyitotta meg az LMBT társadalom négynapos ünnepét a következő szavakkal: „Én Bibót követve azt mondom , hogy polgár az, aki nem fél. Önök barátaim nem félnek. Önöket ezért a bátorságuk teszi polgárrá. Bátor, tettre kész polgárok nélkül pedig még soha nem fejlődött ez a város. Nem önöknek van szüksége arra, hogy a város befogadja önöket, a városnak van szüksége önökre.”

A fezstivál fontos eseménye volt, hogy a Fiumei úti sírkertben felavatták a Kertbeny Károly költő, műfordító, a homoszexuális szó megalkotója emlékére állított meleg emlékművet, amit minden évben a felvonulás napján megkoszorúznak az LMBTQ szervezetek.

A felvonulást Gusztos Péter, az SZDSZ Újgenerációjának akkori vezetője nyitotta meg. A fiatal szabaddemokrata politikus az előző évben vált ismertté az LMBT közösség tagjai számára, amikor kiállt a Sziget-ügyben közösségünk mellett. A több mint 2000 fős felvonulás a Tabánban fejeződött be. A napot a Millenium Szalonban tartott Rainbow Party zárta.

2003

VIII. Meleg és Leszbikus Kulturális és Filmfesztivál, június 3–6.

Helyszín: Művész mozi
Megnyitotta: Joke Swiebel – EP képviselő (EP Szocialista képviselőcsoport)
A felvonulás útvonala: Felvonulási tér - Andrássy út – Deák tér – Károly körút – Astoria – Kossuth L. u. – Erzsébet híd - Tabán

A fesztiválok történetében lényeges változás, hogy ebben az évben megszűnt a filmfesztivál vándorjellege, miután funkcionálisan tökéletesen megfelelő, társadalmi presztízsében pedig kiemelkedő helyszínt találtunk: a Budapest Film által működtetett Művész mozit.

Ebben az évben a fesztiválra és a Pridre-ra is számos külföldi vendéget sikerült meghívni, többek között a Zöld Fiatalok segítségével. A Pride-ot Joke Swiebel – az Európai Parlament holland képviselőnője, az EP 2003. évi emberi jogi jelentéstevője, az EP meleg és leszbikus tagjait tömörítő frakcióközi csoportja, az Intergroup vezetője – nyitotta meg. Beszédet mondott még Katja Husen, a német Zöldek képviseletében, valamint Farid Müller, a Hamburgi Parlament alelnöke, a német Zöldek meleg és leszbikus csoportjának szóvivője. A felvonulás végén a felvonulás résztvevőit Gustav Fridolin, a svéd zöldpárt országgyűlési képviselője üdvözölte.

A felvonulás látványosságát növelte, hogy idén először több szórakozóhely és cég (Alibi Music Café, Arco Iris, Angyal Bár), valamint a főszervező Szivárvány Misszió Alapítvány is teherautóval vonult fel. A felvonulásban elfáradtakat a második Rainbow Party látványos show műsorral várta.

2004

IX. Meleg és Leszbikus Kulturális és Filmfesztivál, július 1-4.

Helyszín: Művész mozi
Megnyitotta: dr. Tabajdi Csaba – EP képviselő (MSZP)
A felvonulás útvonala: Felvonulási tér - Andrássy út - Erzsébet tér - József Attila utca - Roosevelt tér - Lánchíd - Lánchíd utca - Döbrentei tér - Tabán

2004-ben is a média legnagyobb figyelmét ismét a felvonulás keltette fel. A Pride-on kb. 2000 fő vett részt, ennek a megnyitó beszédét egy transznemű aktivista tartotta, aki többek között azt hangsúlyozta az alábbi beszédében, hogy milyen fontos a saját kisebbségeinkre való odafigyelés.

Forgalomtechnikai nehézségekre hivatkozva megszokott Erzsébet híd helyett a Lánchídon történő áthaladást engedélyezte a BRFK. A felvonulók jó hangulatát nem rontotta el, hogy a menet indulás után röviddel egy homofób ember a járdáról követ dobott a menetelők felé, valamint Bégány Attila V. kerületi MDF-es képviselő gyermekvédelem ürügyén elvbarátaival ellendemonstrációba kezdett a Deák téren. Talán ha másfél tucatnyian voltak. És már a mi rendezvényünkön is feltűnt Tomcat, a „hivatásos” provokátor „ÉN NEM” feliratú táblájával.

2005

X. LMBT Fesztivál, július 7-10.

Helyszín: Művész mozi
Megnyitotta: Göncz Kinga – esélyegyenlőségi miniszter
A felvonulás útvonala: Felvonulási tér - Andrássy út – József Attila utca – Roosevelt tér – Lánchíd – Lánchíd utca – Tabán

Ebben az évben jubilált a fesztivál, a tizedik alkalommal gyűltünk össze, hogy megmutassuk magunkat, ünnepeljünk. A fesztivál megnyitását Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter asszony vállalta, melyért a Jobbik Magyarországért Mozgalom lemondásra szólította fel őt. Az Erzsébet híd után most a Lánchíd technikai állapota, műemlékjellege miatt kezdtek aggódni az illetékesek. Végül is a nagyhatalmú hivatalok hozzájárultak ahhoz, hogy átkeljünk kamionokkal a Lánchídon. Tomcat idén már tojásbombával szerette volna megsorozni a felvonulókat. Nem a rendőrségen múlt, hogy a Lánchíd tetejére szerelt rádiótávirányítású szerkezet csütörtököt mondott.

2006

XI. LMBT Fesztivál, június 22-25.

Helyszín: Művész mozi
Megnyitotta: Ungár Klára (SZDSZ)
A felvonulás útvonala: Felvonulási tér - Hősök tere - Oktogon - Blaha Lujza tér - Baross utca - Kálvin tér - Fővám tér - Buddha Beach

A fesztivált a Művész Moziban Ungár Klára szabad demokrata politikus nyitotta meg. Beszédében kijelentette: „Nincs olyan érv, amely alapján a melegeknek ne járnának ugyanolyan jogok, mint a heteroszexuálisoknak.” Mindez rímelt a fesztivál ez évi központi témájára: a házassági egyenlőségre is. Számos műhelybeszélgetést hallgathattak meg az érdeklődők: a „bejegyzett életpartnerség”-ről, az antik homoszexualitásról vagy a leszbikus irodalomról. A Háttér Társaság a Melegekért bemutatta HIV-vonalát, egy beszélgetésen pedig Eszenyi Miklós: Férfi a férfival, nő a nővel című könyvét lehetett megismerni.

Mint minden évben, 2006-ban is voltak kiállítások – az egyik a Mások újság 15 éves történetét mutatta be (az újság szerkesztői, Ungár Klárával megosztva a Háttér közéleti díját is megkapták). A fesztivál különleges programja volt június 22-én az Atlasz utcabál és táncbemutató a belvárosban. A fesztivál során olyan filmeket láthattak az érdeklődők, mint például Meleg szex a hetvenes években, A fásli, a zokni és a szőr, a Falusi románc vagy az Eléggé férfi.

A felvonulás a Felvonulási térről indult és halad egészen a Buddha Beach-ig. Minden év hozott valami újat a programok sorában. Az év egyik nagy újdonsága a felvonulást követő Infofalu volt, ahol szinte az összes LMBT szervezet, baráti közösség, vállalkozó képviselte magát. Utána a Buddha Beach adott otthont a Rainbow Party-nak is.

2007

12. LMBT Fesztivál, július 5-8.

Helyszín: Művész mozi
Megnyitotta: Szetey Gábor - államtitkár
A felvonulás útvonala: Felvonulási tér (a Műcsarnok mögött) - Dózsa György út - Andrássy út - Oktogon - Erzsébet krt. - Blaha Lujza tér - József krt. - Ferenc körút - Boráros tér - Közraktár u. - Buddha Beach

A 2007-es év több szempontból is fordulópontot jelentett a magyarországi LMBTQ közösség történetében. Olyan események szemtanúi és szenvedő alanyai voltunk egyszerre, melyre évekkel ezelőtt gondolni sem mertünk.

A megnyitó napján, a Művész moziban bújt elő Szetey Gábor, a kormány személyügyi államtitkára. Sokat idézett beszédében elmondta: „Szetey Gábor vagyok. A Magyar Köztársaság kormányának személyügyi államtitkára. Hiszek Istenben, a szeretetben, a szabadságban és az egyenlőségben. Magyar vagyok és európai. Közgazdász, személyügyi vezető. Társ, barát, néha ellenfél… És meleg… Mint Ti. Mint még sok százezren ebben az országban, akik – remélem – meghallják ezeket a mondatokat.”

A megnyitón részt vett Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felesége, az egészségügyi miniszter Horváth Ágnes, Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter, az SZDSZ elnöke Kóka János, továbbá Eörsi Mátyás, Gusztos Péter, Magyar Bálint és Léderer András is.

A második esemény, amelyre kevésbé emlékezünk jó szívvel: a Meleg Büszkeség Napi felvonulást ért atrocitások voltak. Sajnálatos módon a rendőrség sem a felvonulás közben, sem az esti Rainbow Party idején nem védte meg az LMBTQ közösség tagjait. Így történhetett meg, hogy szombat este szélsőjobboldali csoportok a nyílt utcán vertek meg leszbikusokat és melegeket.

A filmfesztivál történetében is fordulópontot jelentett a 2007-es év. A Művész mozi második leglátogatottabb eseménye a 12. LMBT Fesztivál filmvetítései voltak!

2008

13. LMBT Fesztivál, július 2-6.

Helyszín: Művész Mozi
Megnyitotta: Lévai Katalin – EP képviselő
A felvonulás útvonala: Erzsébet tér – Andrássy út – Oktogon – Felvonulási tér

Ha a 2007-es esztendőt a fordulatok évének nevezhetjük, még inkább igaz ez a 2008-as fesztiválra. A filmfesztiválon minden eddiginél több filmet vetített a Művész Mozi egy héten át, és a látogatottság a más rendezvények elleni támadások ellenére is magas maradt. A szervezők ebben az évben megváltoztatták a felvonulás nevét Meleg Méltóság Menetre, és a Himnusszal kezdődött a megnyitó. Egyfajta reakció volt ez a szélsőségesek támadására, hogy az LMBTQ közösség világosan felmutassa a magyarsághoz tartozását – szemben kisajátító nemzetértelmezésekkel – és a jogok melletti kiállás méltóságát.

Szigetvári Zsolt sajtófotója
Szigetvári Zsolt sajtófotója
Sajnos a legjelentősebb fordulatot éppen az agresszió felerősödése jelentette. A fesztivált megelőzően megfélemlítésből meleg szórakozóhelyekre Molotov-koktélokat dobtak, a felvonulást pedig komoly támadás érte: tojások tömege záporozott a szaladva kitérő felvonulókra, petárdák durrantak, kövek okoztak – hál’ Istennek – csak kisebb sérülést, többeket büdös savval locsoltak le és ordítozó emberek mocskolódtak a kordonon túl szinte folyamatosan… A Felvonulási térre beszorult résztvevőket végül ki kellett menekíteni: rendőri biztosítással terelték a tömeget a földalattihoz, és a szerelvények csak a Bajcsy-Zsilinszky útnál álltak meg, ahol az emberek szétszéledhettek.

Mindemellett talán soha nem vett részt ennyi nem LMBTQ személy és szervezet a meneten, amely így valóban a jogok mellett kiállást jelenítette meg egészen erőteljesen. Reagáltak a közéleti szereplők, szervezetek, és ennek nyomán több civil kezdeményezés indult el, melyek közös jelszava ez lett: „Elég volt a kisebbségek elleni erőszakból!”

2009

14. LMBT Fesztivál, augusztus 29-szeptember 6.

Helyszín: Művész Mozi
Megnyitotta: Nádasdy Ádám – író, nyelvész
A felvonulás útvonala: Hősök tere – Andrássy út – Oktogon – Erzsébet tér

A 2009-es fesztivál programfüzete PDf formátumban.

A fesztivál 2009-ben a Budapest Pride nevet kapta. A szervezők úgy gondolták, hogy ezzel is nemzetközi szintéren is érthetőbb köntösbe öltöztethetik az eseményt, melynek megrendezésére ezúttal csak később, szeptember elején került sor. Az ok az „outreach” volt: minél több résztvevőt szerettünk volna, hogy részt vegyen a rendezvényeinken.

A Művész moziban megrendezett filmfesztivál 2009-ben is rekordot döntött a nézőszám tekintetében. A New York-i lázadás 40. évfordulója alkalmából a fesztivál nyitófilmje egy különlegesség, a Stonewall című film volt. A worshopok mellett hatalmas sikert aratott az első Open Mic is: a Vis Major Café-ba alig fért be a sok érdeklődő.

2009-ben Whoopi Goldberg külön videoüzenetben köszöntötte a fesztivált. Elmondta, hogy ha Magyarországon lenne, ő is biztosan a felvonulókkal tartana. „Nem mindenki ünnepli a Meleg Büszkeség Napját. Nem mindenki ért egyet a melegfelvonulással, mégis minden magyar állampolgárnak, aki kiáll az emberek demokratikus jogai mellett, el kell ismernie: bár az emberek lehetnek egymástól eltérő véleményen, mégis az embertársainkkal szembeni erőszak nem helyes. Helytelen” – mondta a világhírű színésznő.

Az előző évben megbotránkoztató erőszak érte a Meleg Méltóság Menetet. 2009-ben a rendőrség és a kormány emiatt a támogatásáról biztosított bennünket. A szeptember 5-ei felvonuláson a rendőrség minden biztonsági intézkedést bevetve, kordonokkal körbezárva védte a felvonuló 2500 – 3000 embert. Az Andrássy úttal párhuzamos utcák is le voltak zárva, emiatt nem találkozhattunk ellentüntetőkkel – legalább nem történt komoly atrocitás (a menet után sajnos azonban egy résztvevő lányt, és egy „résztvevőnek vélt” fiút mégis támadás ért). Mindezek ellenére a felvonulás remekül sikerült, az osztrák barátainktól kapott óriási szivárványzászló feldobta a hangulatot és az önbizalmunkat.

2010

15. Budapest Pride LMBT Film- és Kulturális Fesztivál, július 3–11.

Helyszín: Művész mozi és más helyszínek
Megnyitotta: Györgyi Anna - Jászai Mari-díjas színésznő
A felvonulás útvonala: Andrássy út – Kodály körönd – Oktogon – Opera – Erzsébet tér – Bajcsy-Zsilinszky út – Alkotmány utca – Kossuth tér

A 2010-es fesztivál programfüzete PDF formátumban.

2011

16. Budapest Pride LMBT Film- és Kulturális Fesztivál,  június 11–19.

Helyszín: Művész mozi és más helyszínek
Megnyitotta: Némedi Mari -  színésznő, énekesnő és szinkronszínész
A felvonulás útvonala: Andrássy út – Kodály körönd – Oktogon – Opera – Erzsébet tér – Bajcsy-Zsilinszky út – Alkotmány utca – Kossuth tér

A 2011-es fesztivál programfüzete PDF formátumban.

2012

17. Budapest Pride LMBTQ Film- és Kulturális Fesztivál,  július 1–8.

Helyszín: Odeon-Lloyd, valamint Kino mozi és más helyszínek
Megnyitotta: Majtényi László - jogtudós, egyetemi tanár, az MTA doktora
Résztvevő felvonulók: 3 000 fő
A felvonulás útvonala: Andrássy út – Kodály körönd – Oktogon – Opera – Erzsébet tér – Bajcsy-Zsilinszky út – Alkotmány utca

A 2012-es fesztivál programfüzete PDF formátumban.
Issue.com-on: https://issuu.com/budapestpride/docs/programfuzet2012

2013

18. Budapest Pride Fesztivál, június 29 - július 7.

Helyszín: Bálint Ház, Hátsó Kapu és más helyszínek
Megnyitotta: Bán Zsófia - brazíliai-magyar író, irodalomtörténész, kritikus
Résztvevő felvonulók: 8 000 fő
A felvonulás útvonala: Andrássy út – Kodály körönd – Oktogon – Erzsébet tér – Bajcsy-Zsilinszky út – Alkotmány utca - Hovnéd utca - Olimpia Park

A 2013-as fesztivál programfüzete PDF formátumban.
Issue.com-on: https://issuu.com/budapestpride/docs/programfuzet2012

18. Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivál, október 26 - november 3.

Helyszín: Toldi mozi, Művész mozi, Hátsó Kapu
Megnyitotta Adele Eisenstein - amerikai független író, kurátor, szerkesztő és fordító

2013-ban a Budapest Pride Fesztivál és a Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivál ketté vált. Míg az előbbi a hagyományos június végére július elejére esett, addig a filmfesztivál október végén és november elején kerül megrendezésre.

A 2013-es filmfesztivál programfüzete PDF formátumban.
Issue.com-on: https://issuu.com/budapestpride/docs/programfuzet-ff-2013

2014

19. Budapest Pride Fesztivál, június 27 - július 6.

Helyszín: Bálint Ház és más helyszínek
Megnyitotta: Lakner Zoltán - politológus
A felvonulás útvonala: Alkotmány utca - Nagymező utca - Andrássy út - Oktogon - Kodály körönd - Városliget
Résztvevő felvonulók: 10 000 fő
Mottó: Budapest Pride 365: Most és mindennap

A 2014-as fesztivál programfüzete PDF formátumban.
Issue.com-on: https://issuu.com/budapestpride/docs/programfuzet2014

2015

19. Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivál, január 13 - 18.

Helyszín: Kolor, Hátsó Kapu
Nyitófilm: Der Kreis - "A kör" című film

A 2015-ös filmfesztivál programfüzete PDF formátumban.

20. Budapest Pride Fesztivál, június 27 - július 6.

Helyszín: Bálint Ház és más helyszínek
MegnyitottaAlföldi Róbert - színész, rendező
A felvonulás útvonala: Nagymező utca és az Andrássy út találkozásától a Tabánig
Résztvevő felvonulók: 20 000 fő
Mottó: 20 esztendőnk hatalom

A 2015-ös fesztivál programfüzete PDF formátumban.
Issue.com-on: https://issuu.com/budapestpride/docs/budapestpride-program-2015-issuu

2016

20. Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivál, január 13 - 18.

Helyszín: Art+ Cinema és Bálint Ház
Nyitófilm: Freeheld című film

A 2016-es filmfesztivál programfüzete PDF formátumban.

21. Budapest Pride Fesztivál, június 24 - július 3.

Helyszín: Auróra, Stúdió K és más helyszínek
Megnyitotta: Kiss Tibor Noé - író
A felvonulás útvonala: Andrássy út – Kodály körönd – Oktogon – Nagymező utca – Alkotmány utca - Kossuth tér
Résztvevő felvonulók: 20 000 fő
Csatlakozó nagykövetségek: 31
Mottó: Velünk teljes

A 2016-os fesztivál programfüzete PDF formátumban.
Issue.com-on: https://issuu.com/budapestpride/docs/budapestpride-program-2016

2017

22. Budapest Pride Fesztivál, június 30 - július 9.

Helyszín: Átrium, Auróra és más helyszínek
Megnyitotta: Székely Kriszta - rendező
A felvonulás útvonala: Kossuth tér – Alkotmány utca - Bajcs
Résztvevő felvonulók: 22 000 fő
Csatlakozó nagykövetségek: 36
Mottó: Szabad-e vagy?

A 2017-es fesztivál programfüzete PDF formátumban.
Issue.com-on: https://issuu.com/budapestpride/docs/budapestpride-program-2017