Kiss Noémi beszédének lemondásával kapcsolatban

Alábbi közleményünkben a Kiss Noémi beszédének lemondását követően kialakult félreértéseket szeretnénk tisztázni. A konfliktus forrása az volt, hogy felkértük Kiss Noémit, mondjon beszédet a Budapest Pride Megnyitón, majd felkérését visszamondtuk, miután egy Facebook csoportban olyan megnyilvánulásokat tett, amik hangneme nem tükrözi a Budapest Pride értékeit, és ezt a közösségből többen jelezték felénk. A Megnyitón beszédet mondó személyek a szervezetünket reprezentálják, így kiemelt odafigyeléssel kell kezelnünk az itt felszólalókat.

Úgy véljük, a Megnyitó célja a közösségépítés és nem a megosztás. Megosztó témákat érintő programok korábban is helyet kaptak a fesztiválon (pl. a tavalyi workshop a transzinkluzivitásról a Labrisz Leszbikus Egyesület jóvoltából), és idén is számíthatunk rájuk. Fontosnak tartjuk azonban, hogy az olyan események, amin ehhez hasonló témák kapnak teret, olyan felületeken történjenek meg, ahol mindenki a felmerülő témák érzékeny voltának tudatában vehet részt.

Elismerjük, hogy a mi lépéseinkben is voltak hibák, és külön sajnáljuk, hogy eredetileg (február 21-ei levelünkben) nem ajánlottuk fel a személyes egyeztetést Kiss Noéminek. Ennek kezdeményezését február 22-én, elnézésünket kifejezve pótoltuk, és, mivel pozitív választ kaptunk a megkeresésre, bízunk benne, hogy sikerül megbeszélnünk, ami az elmúlt napokban történt, és megtalálni a közös pontokat az ellentétek helyett.

A Budapest Pride Fesztivál során szervezünk egy beszélgetést, melynek célja, hogy megvitassuk, hogy egy szervezet hogyan tud bemutatni egy ennyire sokféle emberekből és csoportokból álló közösséget. Az LMBTQ emberek nagy és sokszínű közösséget alkotnak, amiben elkerülhetetlenek a véleménykülönbségek és ideológiai ellentétek. A közösségen belüli vitás kérdések felmerülését egy természetes folyamat részének tartjuk, és dolgozunk azon, hogy hogyan tudunk egyszerre egymással egyet nem értő embereket, csoportokat összehozni, hogy előremutató, személyeskedés nélküli viták valósuljanak meg. Reméljük, a fesztivál során létrejövő beszélgetésen együtt választ találunk ezekre a kérdésekre.