Transznemű Emlékezés Napja 2017

November 20-án a Transvanilla Transznemű Egyesület és a Budapest Pride mindenkit vár a Nyugati téren az óránál (transz zászlóval) a Transznemű Emlékezés Napja alkalmából, hogy megemlékezzünk gyilkosság áldozatává vált transznemű emberekről.

A Transznemű Emlékezés Napját 1998 óta tartják a világ számos országában Rita Hester, egy afro-amerikai transz nő emlékére, aki abban az évben lett transzfób gyilkosság áldozata. A megemlékezés és gyász mellett az esemény fontos célja a transznemű emberek ellen elkövetett gyűlölet-bűncselekményekre való figyelemfelhívás. Ezek a bűncselekmények kiemelkedő számban érik az etnikai kisebbséghez tartozó transz nőket, mivel az ilyen gyűlölet-bűncselekményeket sokszor egyszerre motiválhatja a transzfóbia, a rasszizmus, homofóbia, valamint a nőgyűlölet.

Rendkívül fontos, hogy megemlékezzünk a meggyilkolt transznemű társainkról, ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy a transzfóbia nem csak fizikai bántalmazásokban, és végső esetben gyilkosságokban ölt testet. Jelen van a transzneműek életének hétköznapjaiban: megnehezíti a társkeresésüket, a mindennapi diszkrimináció az egészségügyi rendszerben is tetten érhető, ám a figyelmetlen, bántó megfogalmazás is komoly lelki sérüléseket okozhat a transz embereknek. A transzneműek az LMBTQ közösség többi tagjaihoz képest is nagyobb eséllyel lesznek depressziósak, és követnek el öngyilkosságot. A mai napnak ezért az egymásra való figyelésről is szólnia kell, az egymás igényeinek és belső szükségleteinek meghallására is fel kell hívnia fel a figyelmet.

Ez a nap arra is alkalmat teremt, hogy felhívja a figyelmünket arra, hogy a transzneműek nemcsak a többségi társadalomban láthatatlanok, hanem még az LMBTQ közösségekben is kisebb hangsúly kerül az ő problémáikra, így sokszor érthetően érzik magukat a közösségen belül is diszkrimináltnak. Ezért kiemelten fontosnak tartjuk a Transznemű Emlékezés Napjának méltó megtartását.

Tegyünk meg mindent, hogy egy olyan világban élhessünk, ahol nincs szükség többé ilyen megemlékezésekre, ahol nem bántalmaznak többé senkit sem azért, aki. Találkozzunk 17:45-kor a Nyugati téren az óránál és gyújtsunk gyertyát az elmúlt évben meggyilkolt transznemű emberek emlékére.