Velünk Teljes! - Budapest Pride Megnyitó 2016

A magyar közélet meghatározó alakjai jelentek meg és mondtak beszédet a 21. Budapest Pride Hivatalos Megnyitóján, június 24-én este a New Orleans Clubban. A felszólalók és zenei fellépők mind kapcsolódtak a Budapest Pride Fesztivál idei mottójához, „Velünk teljes!”. A társadalom különböző közösségei velünk teljesek. Teltház és nagyszerű hangulat - méltó indítása a 10 napos rendezvénysorozatnak, amit meghatározott a futball.

Amikor a focidrukkolásnak szerves része még a homofób skandálás; amikor tragédiák mutatnak rá, hogy a gyűlöletbűncselekményektől való félelem mindennapi valóság az LMBTQ közösség számára; amikor Magyarország miniszterelnöke almakörtézve magyarázza, miért fontos, hogy LMBTQ emberek másodrendű állampolgárok maradjanak, akkor van igazán szükség a Budapest Pride-ra. A Budapest Pride megemlékezik a szívszaggató és igazságtalan támadásokról, de közben büszke örömet ad a magyarországi LMBTQ embereknek, és hangosan követeli, hogy végre legyen következménye a kirekesztésnek és gyűlölködésnek, legyen már helye LMBTQ embereknek a családokban, munkahelyen, politikában, sportban. Ezt hangsúlyozták a fesztivált szervező Szivárvány Misszió Alapítvány elnökének, Nagy Szilviának szavai, aki később hozzátette, maga is követi az idei EB meccseit.

A Fesztivált hivatalosan Kiss Tibor Noé író nyitotta meg, aki beszédében elmondta, egymás elfogadásában a valódi megértés és egymás felé fordulás a legfontosabb lépés. Arra bátorította a közösséget, hogy törjünk ki együtt a nyelvi gettóból, hogy a kirekesztést közösen tudjuk legyőzni.

Steiner Kristóf újságíró személyes hangvételű beszédében úgy fogalmazott, szeretné, ha végre nem csak azok hangja hallatszódna, akik mások elnyomására törekszenek, ha mindenki felemelné a hangját a közös jóért a hétköznapi beszélgetésekben éppúgy, mint nyilvánosság előtt, mert csak így építhetünk hidakat falak helyett. Kiemelte, hogy a társadalmi normákat kérdőjelezzük meg, és ne azt, amit emberek családként élnek meg.

A kirekesztettséget és igazságtalanságot személyes élettörténetén keresztül mutatta be Molnár Adrienn, pécsi aktivista, aki az állam homofób családi normájának hatását volt kénytelen megélni. Kiemelte, hogy Budapesthez képest vidéken élő LMBTQ emberek helyzete még súlyosabb terheket jelent, ám a bontakozó és fejlődő szerveződések végre kinyithatják a lehetőségeket a fővároson kívüli közösségek számára is.

Székely László, az Alapvető Jogok Biztosa levélben köszöntette a fesztivált, melyben elmondta, hogy az állami szervek és jogvédő intézmények felelőssége is, hogy Magyarországon jelenleg kevesen fordulnak segítségért és támogatásért a hatóságokhoz.

Mocsanaki László adta át Nagy Szilviának, a Szivárvány Misszió Alapítvány elnökének az idei Háttér Közéleti Díjat, elismerve az LMBTQ közösségért tett kiemelkedő eredményű munkáját.

A beszédeket Jónás Vera, Antonia Vai és Barna Margit zenei produkciói színesítették.

A megnyitó és a fesztivált záró július 2-i Budapest Pride Felvonulás között koncertek, színházi előadások, kiállítások, beszélgetések várják az érdeklődőket, ahol lehetőség lesz a megemlékezésre, az ünneplésre és a hangos nyomásgyakorlásra. Reméljük, hogy sokakkal találkozunk a fesztivál megannyi programján és július 2-án, szombaton a Budapest Pride Felvonuláson!

Sajtókapcsolat:

Karlik Cintia

karlik.cintia@budapestpride.hu