Gyakran ismételt kérdések

Valóban ez a legláthatóbb és legtöbbek által ismert program, ám emellett közösségépítéssel, tudásátadással, az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) közösséget érintő eseményekkel, emléknapok alkalmából szervezett programokkal, kampányokkal foglalkozunk. A felvonulást megelőzi egy egész hónapon át tartó közösségi fesztivál, kulturális programokkal, előadásokkal, workshopokkal és bulikkal.

A Budapest Pride Fesztivált és a Budapest Pride Felvonulást a Szivárvány Misszió Alapítvány önkéntesei szervezik és koordinálják. Mivel ez egy közösségi fesztivál, különböző civil szervezetek, magánszemélyek és a közösség lelkes tagjai küldik be saját programjaikat, így valóban olyan témák kapnak helyet, ami a közösség tagjait foglalkoztatja és így lehetséges, hogy nagyjából 100 program megvalósulhat. A felvonulás megszervezésében segítségünkre van további több száz önkéntes is, akik a Felvonulás biztosításának megszervezésében, illetve a helyszíni megvalósításban közreműködnek. A Budapest Pride teljes mértékben független: sem a fesztivál, sem a felvonulás megszervezésében nem vesznek részt sem politikai pártok, sem cégek, továbbá a Nyitottak Vagyunk kezdeményezés sem.

A szervezet egész éves munkáját nagyrészt az egy hónapos fesztivál, valamint a több tízezer embert vonzó felvonulás előkészítése teszi ki. Emellett kiemelten kezeljük az LMBTQ emléknapokat (Transznemű Emlékezés Napja - TDoR, Transznemű Láthatóság Napja - TDoV, Homofóbia, Transzfóbia és Bifóbia Ellenes Világnap - IDAHOTB), mindig készülünk az LMBTQ Egészségtudatosság Hetére és az AIDS Világnapjára is. Egész éves munkánkban meghatározó szerepet kap az Előbújás Napja (Coming Out Day), kitelepülésekkel, beszélgetésekkel. Ezek mellett közösségépítéssel, tudásátadással, különböző tréningek, workshopok megszervezésével és azok megtartásával, illetve az ehhez kapcsolódó on-line anyagok, kézikönyvek szerkesztésével és kiadásával foglalkozunk.

A Szivárvány Misszió Alapítvány működéséhez, tevékenységéhez nem kér és nem fogad el pénzügyi támogatást államoktól, kormányoktól, pártoktól. Hiszünk abban, hogy a függetlenséget csak így őrizhetjük meg, a szervezet így működhet átláthatóan és a mozgalom így lehet valóban a közösségé. Közhasznúsági jelentéseinket itt találod

Az, hogy feminista szervezet vagyunk, azt jelenti, hogy “fellépünk a férfiuralom és a nőkkel szembeni elnyomás minden formája ellen és ezt a szemléletet a szervezeten és az LMBTQ-közösségen belül és kívül is érvényesítjük.” - részlet a manifesztónkból.

Nem. A Budapest Pride-ot működtető Szivárvány Misszió Alapítvány egy közhasznú besorolású civil szervezet, melynek működését a Ptk. szabályozza. A Ptk. megkülönbözteti az alapítványokat a pártalapítványtól - az alapítvány egy, az alapító okiratban meghatározott tartós cél megvalósítására létrehozott jogi személy. Amennyiben a Szivárvány Misszió Alapítvány párttá alakulna, a működését ellenőrző kuratórium feloszlatná.

A bevételeink nagy részét a Pride Hónap költségeire fordítjuk. Arról, hogy 2018-ban a Budapest Pride Fesztivál pontosan mennyibe került és mire adtunk ki pénzt, itt olvashatsz. További kiadásainkat szintén a Közhasznúsági jelentésekben találod, tételesen felsorolva.

Bevételeinkről minden évben közhasznúsági jelentést készítünk, melyek itt tekinthetőek meg.

Aktuális támogatóinkat és partnereinket weboldalunk alján találod meg.

A felvonulás figyelemfelhívás, hiszen az LMBTQ emberek számára még ma is mindennapos a kirekesztés, a fizikai és lelki bántalmazás, iskolákban, munkahelyeken, otthon. Magyarországon a jog is megkülünbözteti  az LMBTQ embereket, magánéletük a mai magyar törvények szerint értéktelenebb, mint a többségi társadalomé. Tehát felvonulni a jog- és esélyegyenlőségért, az elfogadásért, egy békésebb, igazságosabb társadalomért kell, ahol mindenki biztonságban és megbecsülve érezheti magát.

A felvonulás 1997 óta minden évben megrendezésre került, a nehézségek, a rendezvényt övező fenyegetések és az ezt követő általános félelem ellenére is, így kiemelkedő, szimbolikus jelentőséggel bír az LMBTQ jogokért folyó küzdelemben.

Azokról a témákról, melyekben a szervezet állást foglal, itt tudtok olvasni.
Aktuálisan előkerülő kérdésekre és témakörökre adott válaszainkat és reakcióinkat pedig a honlapunkon az aktuális fül alatt, vagy a Facebook oldalunkat követve láthatjátok.

Ha a programod témája illeszkedik a Budapest Pride profiljába, akkor ezen az űrlapon beküldheted. Mi átolvassuk, és ellenőrzés után a honlapunkon közzétesszük.

Ha te is szeretnél hozzájárulni független és fenntartható működésünkhöz, ezen a linken tudsz minket támogatni egyszeri vagy rendszeres adományoddal. Minden felajánlás hozzásegít minket ahhoz, hogy ne váljunk kiszolgáltatottá, és még több közösségépítő programot és figyelemfelhívó kampányt valósíthassunk meg az év során.

A Nyitottak Vagyunk 2013 óta minden évben résztvevője a Budapest Pride-nak, ahogy sok más szervezet és csoportosulás. A formáció céges logók megjelenítésért fizet szponzorációs díjat, mely 2018-ban 500.000 forint volt (ez az összeg a felvonulás költségeinek 2,5%-át fedezte). Egyéb anyagi támogatást sem a Nyitottak Vagyunk, sem a Nyitottak Vagyunk formáción keresztül semmilyen cég nem nyújt az alapítvány részére.

A Budapest Pride szervezői, beleértve a vezető tisztségviselőket, önkéntesen végzik munkájukat. Az utóbbi években néhány pályázati projektben, mint pl. az Előbújás Napja és a Megosztjuk az Erőt, részmunkaidőben alkalmaztunk munkatársakat, akik a pályázatban szereplő tevékenységeket végezték. A döntéshozó szervezők, a munkacsoportok tagjai az alapítvány fenntartásáért, a programok, így a közösségi fesztivál és a felvonulás megszervezéséért, egyéb tevékenységekért pénzt nem kapnak.

A szervezetben jelenleg 7 szervező és 7 koordinátor dolgozik folyamatosan, a fesztivál előtt és alatt pedig időszakos jelleggel további közel 300 önkéntes segíti munkánkat. Az önkéntes munkát a társadalmi változások egyik mozgatórugójának tekintjük, és mivel alkalmazottja csak időszakosan, pályázathoz köthetően van az alapítványnak, nagyban számítunk is az önkéntesek segítségére.

Csapattagjainkról itt találsz több információt.

A Budapest Pride csapatába legkönnyebben ezen a linken jelentkezhetsz. Egész évben dolgozunk, jelentkezésed után emailben fogunk időről időre tájékoztatni, hogy milyen lehetőségeid vannak segíteni helyszíneken, vagy milyen projektekbe tudsz bekapcsolódni. A legtöbb önkéntesre a Pride Hónap során, júniusban van szükség, ezért lehet, hogy jelentkezésed után nem fogunk tudni azonnal munkát adni neked.

Sajnos a következő 1-2 évben nem valószínű. Ahogy erről a 2016-os filmfesztivál után hírt adtunk, a program költségei igen magasak, a jogdíjak, a speciális vetítő és a mozitermek bérleti díjai miatt, ezekre pedig jelenleg nincs anyagi kerete a szervezetnek.

Elsősorban a manifesztónk az irányadó a külsős programok fesztiválra való befogadásánál vagy webes felületeinken való megosztásánál. Ha olyan témát érint a program, amelyben nincs állásfoglalásunk, vagy ellenkező a véleményünk, úgy a programot akkor fogadjuk be, ha ott több álláspont, vagy -ellenkező vélemény esetén- a mi álláspontunk is képviseltetve van. A programbeküldés egy többlépcsős folyamat, mely során programleírást, célkitűzést is kérünk a külsős szervezőktől. Ha nem világos, hogy mi a cél, vagy miről szól majd a program, akkor pontosabb leírást kérünk. Hogy aztán, a program közben a résztvevők vagy a szervezők miképpen viselkednek, mit mondanak, vagy megvalósul-e a program és a leírásában beharangzottak, azért a Szivárvány Misszió Alapítvány nem vállal felelősséget.

Ahogy a nyári fesztivál programfüzetében is szerepel, nem vállalunk felelősséget a mások által szervezett programokon elhangzottakért. A Budapest Pride Fesztivál egy közösségi fesztivál, a programkínálat nagy része nem saját szervezésű program, ezeken elhangzó beszédekért, tartalmakért nem tudunk felelősséget vállalni. Saját programjainkkal kapcsolatban természetesen igen (például: Megnyitó ceremónia, Nyitóbuli, Felvonulás).